Autorijlessen – de kosten van de verschillende pakketten
Om je autorijbewijs te mogen ontvangen, dien je zowel een theorie- als een praktijk examen te doen bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). Daarin wordt je getest op je basis rijvaardigheden en op je kennis van de verkeers- en gedragsregels. Ook wordt er gekeken naar je algehele inzicht in verkeersituaties. Het is daarbij aan te bevelen om eerst autorijlessen te nemen om op die manier de benodigde vaardigheden en verkeersinzicht te leren. Je kunt rijlessen nemen bij een van de vele rijscholen in Nederland. Er zijn daarbij verschillende manieren om dit te doen.
Meerdere keren per week lessen
Dit is de methode die bijvoorbeeld door de ANWB wordt aangeraden. Je neemt meerdere keren per week een les en die les duurt bij voorkeur tussen de anderhalf en 2 uur. Op deze manier bouw je sneller meer ervaring op en blijft alles ook vaak beter hangen. Een nadeel kan zijn dat je in een kortere tijd ook meer theorie moet leren. Je zult dus wel intenser bezig moeten zijn met het halen van je rijbewijs en je zult er meer tijd voor moeten vrijmaken. Het is echter wel de methode waarbij er het grootste slagingspercentage geregistreerd word.
Wekelijks een uur lessen
Veel mensen kiezen er voor om wekelijks een uur rijles te nemen. Vaak duurt het op deze manier ongeveer driekwart jaar voordat je geheel klaar bent om je praktijk examen af te nemen. Dit is natuurlijk vooral afhankelijk van hoe snel jij zelf alle vaardigheden aanleert. Het kan in bepaalde gevallen dus korter, maar ook langer duren. Dit is de meest populaire methode van het nemen van autorijlessen. Voordeel is dat je op je gemak de vaardigheden kunt ontwikkelen en daarnaast ook genoeg tijd hebt om de theorie onder de knie te krijgen. Een nadeel kan zijn dat het toch vrij lang duurt en omdat je er minder intens mee bezig bent het langer kan duren en daarmee ook een stuk duurder kan worden.
Welke soort auto rijlessen is voor jou geschikt?
Dit is geheel afhankelijk van de manier waarop jij het beste kunt leren. Er zijn mensen die het liefst alle informatie in een zo kort mogelijke tijd tot zich nemen en hier ook zeer goed mee uit de voeten kunnen. Op zo’n moment is een spoedcursus zeer geschikt. Maar er zijn ook genoeg mensen die naast een druk leven op hun gemak zich de vaardigheden en de theorie van het autorijden willen eigen maken. Dan is het handiger om wekelijks les te nemen, al valt het wel aan te raden om een wat langere les in te plannen. Dit helpt toch met het beter opnemen van de stof. Uiteindelijk ben jij degene die het beste een afweging kan maken over welke soort autorijlessen voor jou het meest geschikt zijn.
Een spoedcursus
Verder kun je autorijlessen nemen als een spoedcursus. Hierbij wordt je binnen zo’n 2 tot 5 weken klaar gestoomd voor zowel je theorie- als je praktijk examen. Er zijn zelfs rijschoolhouders die een cursus van 10 dagen aanbieden, waarbij je in de ochtend samen met andere cursisten rijles krijgt en in de middag de theorie doorneemt. Dit is echter wel zeer intensief en moet je eigenlijk maar net liggen. Het slagingspercentage van spoedcursussen kan wisselend zijn. Het is vooral van belang dat je een goede rijschool hiervoor vindt. Sommige bieden daarbij een slagingsgarantie aan.
Algemene tips
Voordat je besluit om met een bepaalde rijschool in zee te gaan, kun je vrijblijvend een proefles aanvragen. Deze dien je wel te betalen, maar het verplicht je niet om je overige rijlessen ook bij deze rijschool af te nemen. Op die manier kun je ontdekken of jij en de rijinstructeur goed met elkaar overweg kunnen. Bovendien kan de instructeur na de proefles je advies geven over welke manier van autorijlessen voor jou het beste zal werken. Je kunt daarna beslissen hoe jij het liefst wilt gaan rijden en ook eventueel afspraken over de prijs maken.